به مناسبت زادروز دوازدهمین شخص ولایت، آخرین وصی پیغمبر (صل الله علیه وآله)
به مناسبت زادروز دوازدهمین شخص ولایت، آخرین وصی پیغمبر (صل الله علیه وآله)
آفتاب وجود دوازدهمین شخص ولایت، و آخرین وصی پیغمبر (صل الله علیه وآله) در آسمان وجود بشریت در نیمه شعبان المعظم سال ٢٥٥ هجری قمری در عهد المعتمد عباسی بر جهانیان پرتوافکن گردید. در این تاریخ هیچ اختلافی نیست کلیه علمای فریقین اتفاق دارند که در نیمه شعبان آنسال مهر سپهر ولایت طالع گردید.
پدر بزرگوارشان حضرت امام حسن عسگری علیه السلام از سلاله ی پاک بنی هاشم، و مادر محترمه ایشان نرجس خاتون ملکه رومی دختر یشوعا فرزند قیصر پادشاه روم و از سوی مادری از فرزندان شمعون بن صفا، وصی بلافصل حضرت عیسی بن مریم (ع) می باشند. کنیه آنحضرت ابوالقاسم و القاب ایشان: حجت، مهدی، خلف الصالح، القائم المنتظر، صاحب الزمان، قائم آل نبی است. حضرت پیغمبر (ص) در مورد دوازدهمین یادگار پیشوای اسلام چنین فرمودند: مهدی از اولاد من است صورتش مانند ماه چهارده می درخشد رنگش عربی گندم گون، جسمش اسرائیلی یعنی بلند قد خواهد بود اوست که زمین را از عدل و داد پر می کند همان طور که از ظلم و جور پر شده باشد.
زندگانی سرتاسر تقیه و غیبت امام دوازدهم به سه قسمت تقسیم می شود:
دوره اول زندگی از تولد تا رحلت پدرشان که پنج سال می باشد از سال ٢٥٥ سال نور تا سال ٢٦٠ رحلت امام یازدهم و این دوره بسیاری از اصحاب ائمه رواه اخبار و علمای اعلام و فقهای اسلام این امام را زیارت کرده و از او مسایل پرسیده او را امتحان کرده و نص امامت او را از پدرش شنیده اند و بسیاری از نوابغ و علمای ملل اسلامی که از چین، بخارا، سمرقند، افریقا، هند و سند و اندلس و اروپا برای تشرف حضور امام حسن عسگری (علیه السلام) به سامرا مسافرت کرده بودند امام زمان را به آنها نشان داده و معرفی کرده و مسایل آنها را بدو مراجعه فرموده و نشان سوغات و تحف و هدایا و صاحبانش را از آنها خواسته بیان فرماید و امام زمان (عج الله تعالی) برای آن مردم یک یک شرح داده که در جلد ١٣ بحار مفصل نقل شده است.
دوره دوم زندگانی حضرت حجت ابن الحسن العسگری (عج الله تعالی و فرجه الشریف) دوره ایست که غیبت صغری شروع شده از سن ٦ سالگی ٢٦٠ تا ٣٣٠ هجری قمری که توده مردم و عمال دولت از زیارت جمالش محروم بودند ولی خواص و علماء به خدمتش رسیده کسب فیض می کردند و امور شرعی دین و دنیای خود را می پرسیدند و مشاهیر این دسته چهار تن وکلای اربعه هستند که واسطه فیض بودند و ما نام چهل و یک تن از مشاهیر علمایی که در غیبت صغری تشرف حاصل می کردند در کتاب منتقم حقیقی نوشته شده، این دوره را باید دوره زندگانی اجتماعی حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) شناخت.
سومین دوره زندگانی آنحضرت پس از دوره غیبت صغری شروع می شود تا روزی که فرمان مهمی صادر گردد و مامور به خروج و ظهور شود و آنروز را هیچ بشری نمی تواند پیش بینی کند چنانچه فرمودند (کذب الوقاتون برب الکعبه) حتی برخی معتقدند خود امام هم نمی دانند تا فرمان صادر ابلاغ گردد و ظهور نماید عالم را از قسط و عدل حکومت خویش گلستان نماید. در واقع در دوره غیبت کبری، سفارش اکید به رعایت اخلاقیات شده چون که دین اسلام بر محور اخلاق بنا شده است و مردم در دوره غیبت کبری در دو مورد خیلی مراقبه کنند
١-بدبینی ٢- زشت خویی
حافظ شیرازی می گوید:
مژده ایدل که مسیحا نفسی می آید
که زانفاس خوشش بوی کسی می آید
از غم و هجر مکن ناله و فریاد که من
زده ام فالی و فریادرسی می آید
کس ندانست منزلگه معشوق کجاست
این قدر هست که بانگ جرسی می آید
در آیه ١٠٦ سوره انبیاء قرآن کریم در این موضوع می فرماید:
بسم الله الرحمن الرحیم
ولقد کتبنا فی الزبور من بعد الذکر ان الارض یرثها عبادی الصالحون ان هذا لبلاغا لقوم عابدین و ما ارسلناک الا رحمه للعالمین
"سنت الهی بر این جاری بود که سلطنت خود را به دست خلفا و بندگان صالح خود بسپارد و اگر برهه ی از زمان حکومت دست بیدادگران افتاد حقیقت در همان دوره نفوذ کرده و اثر وضعی خود را از دست نخواهد داد تا کاخ بیدادگری را سرنگون کند و زمام فرمان را به دست بندگان صالح خداوند بسپارد."
در این آیه قرآن کریم تصریح می کند که در زبور نوشتیم پس از نزول قرآن "ذکر" زمین را به میراث در اختیار بندگان صالح می گذاریم که حکومت حقه ما را به نحو شایسته اجرا کنند.
این آیه و بیش از ١٦ آیه دیگر دلیل قاطعی است که مفسرین بر غیبت کبری و ظهور قائم آل محمد (صل الله علیه وآله والسلم) تفسیر کرده اند - در کتب حدیث هم به تواتر از طرف فریقین تصریح شده که دوازدهمین ائمه یازدهمین اولاد امیرالمومنین حضرت علی بن ابیطالب علیه السلام است.
لازم به ذکر است که اعتقاد به منجی در میان همه ی ادیان ابراهیمی و غیر ابراهیمی وجود دارد یهود به انتظار فرج حضرت موسی (ع) و نصاری به انتظار هبوط حضرت عیسی (ع) از آسمان و مسلمان ها به انتظار حضرت قائم محمد (صل الله علیه وآله والسلم) می باشند بیش از ٢٢٠ مذهب دیگر که در هندوستان مظاهر آن بسیار هست همه در انتظار یک منجی هستند که ظهور کند. زرتشتیان معتقدند که "سائوشبانت" منجی باید از نژاد پیغمبر ایرانی حضرت زرتشت ظهور کند منابع تاریخی بر این گفتار شاهد صادقی است و چون قرآن کریم محکم ترین و قوی ترین منابع تاریخ و کامل ترین کتاب آسمانی است، بدان مراجعه می کنیم.
ای نقطه مراکز خلقت
ای آخرین ودیعه ی یزدان
ای مظهر ظهور الهی
ای مصدر عوالم امکان
ای منشاء نشان هستی ای
ای مبدا شرافت انسانی
ای شهریار عادل کونین
ای شهسوار عرصه میدان
ای پادشاه مطلق گیتی
ای دادخواه بیکس و نالان
ای مهدی محمد موعود
ای قائم قوائم ایمان
جز مدحت و ثنات دیگر هیچ
سطری نوشته نیست بقرآن
شاها بپرده تا کی و تا چند
باشی بلب رسیده مرا جان
معمار کون زپرده که یکسر
هستند خلق بی سر و سامان
هر جا نشسته اهرمنی زشت
بر تخت و بر بساط سلیمان
زینها گذشته در همه دهر
در حکم کیمیاست مسلمان
منبع:کتاب مجموعه زندگانی چهارده معصوم علیهم السلام، جلد یک، حسین عمادزاده
آدرس کوتاه :